Yaz stajımdan bu yana üstünde çalıştığım ve sonunda aşama kaydedebildiğim CFDesign V10 adlı akışkan analizi programından sizlere biraz bahsetmek istiyorum. Fluent günümüzde bu konudaki en yaygın program ama CFDesign’ ın da ileride hak ettiği yere geleceğini düşünüyorum ve lafı daha fazla uzatmadan örnek bir problemle programı anlatmaya başlıyorum.
Bir T bağlantımız var. 2 koldan da su 15 m/s hızla geliyor, birleşip üst borudan yoluna devam ediyor ve bir tarafın sıcaklığı 120 derece (kızgın su) iken, diğer tarafınki 20 derece. Boru çapları da her yerde eşit. Böyle bir durumda en basitinden ortalama değer mantığıyla, suyun sıcaklığının 70 derece ve hızın (çaplar dolayısıyla debiler eşit) 30 m/s olacağını ve hızın artmasıyla da basıncın azalacağını biliyoruz.
Şimdi bunu bir de CFDesign’ da görelim.
- Öncelikle problemi modelliyoruz. Herhangi bir CAD programında çizdiğimiz modelimizi parasolid (.x_t uzantılı) uzantılı olarak kaydediyoruz. (Parasolid bütün CAD programlarının gördüğü ortak bir uzantıdır ve programlar arası geçişte sorun çıkarmaz.)
- Sonra CFDesign’da açıyoruz. Boundary sekmesinden sınır koşullarını veriyoruz. (Hızları ve sıcaklıkları girişlere veriyoruz. Üst çıkışa da basınç değeri olarak 0 veriyoruz)
- Material sekmesinden Dış malzemeyi demir, akışkanı su alıyoruz.(Bu aşamada borunun iç kısmını programın görebilmesi için boru uçlarının kapalı olması gerekiyor. (SolidWorks Help dosyasında “Creating the Lids” diye aratıp oradaki şekilde yapabilirsiniz.)
- İterasyon sayısını 100 yaparak “Go” sekmesini tıklayıp analizi başlatıyoruz.
- Result sekmesinde görsellikle ilgili ayarları ayarlayıp sonuçlara bakıyoruz. (Bu kısım çok detaylı olduğu için değinemiyorum.)
Ekran Görüntüleri
Sınır Koşulları.............................................................Malzeme Seçimi
Hız Değişimi
Sıcaklık Değişimi
Basınç Değişimi..........................................................Akışkanın İzlediği Yol
Sıcaklık Değişim Grafiği..............................................Hız Değişim Grafiği
Sonuçlar tahmin edildiği gibi sıcaklık için 70 derece ve hız için 30 m/s çıktı. Bu problemi daha karmaşık hale getirip birden fazla bağlantı yapabilir, çapları ya da sınır koşullarını değiştirebilir, farklı malzeme ve akışkan kullanabilirsiniz.
Burada amacım CFDesign hakkında internette İngilizce kaynak bile çok azken Türkçe birkaç açıklama yapmaktı. Umarım okuyanlara yararlı olmuştur.
Bir başka yazıda görüşmek üzere…
Kalın Sağlıcakla.