Herkese Merhaba
Ansys’te ve ya diğer sonlu elemanlar programlarında analiz yaparken çoğumuzun dikkat etmediği “mesh yapısı” üzerine birkaç analiz yaptım.
Ansys’ te mesh eleman boyutu, analiz yaparken otomatik olarak “Course” atanıyor. Bu aşama da Course, Medium ve Fine olmak üzere 3 seçenek var. Ayrıca “Default” sekmesine mm cinsinden mesh elemanı kenar uzunluğu girilmesi de 4. bir seçenek olarak görebiliriz.
Bu çalışmada, 1 m uzunluğundaki bir I profilli kirişe uygulanan 50 kN’ luk tekil yükün oluşturduğu gerilmeyi, mesh yapısının değiştirerek hesaplattım ve sonuçlar arasındaki farkın ne kadar olacağını inceledim.
Ayrıca karşılaştırma yapma açısından mukavemet dersi notlarından basit eğilme durumu için gerilme ve deplasman denklemlerini kullanarak analitik çözümleri de Excel’ de yaptım.
Sonuçlar aşağıda
Mesh Yapısı Course................Gerilme..................................Deplasman
. .
Mesh Yapısı Medium...............Gerilme..................................Deplasman
. .
Mesh Yapısı Fine....................Gerilme..................................Deplasman
. .
Mesh Yapısı 0,005 mm............Gerilme..................................Deplasman
. .
Analitik çözümlerde hesapladığım 106,9 MPa’lık max. gerilme, analizlerde oluşması gereken yerde yani kirişin ankastre olarak sabitlendiği noktanın hemen üst yüzeyinde bütün durumlar için görülebiliyor. Ama analizlerde max. değerler bu noktada oluşmuyor. Ve mesh yapısını sıklaştırdıkça, max. gerilme değerleri de artıyor. Mesh eleman sayısı arttıkça analizin daha gerçeğe yakın çıkması gerekirken sonuç gerçek değerden uzaklaşıyor.
Özetleyecek olursak eleman sayısını arttırmak hem çözüm süresini uzatıyor hem de gerçek değerden uzak bir sonuç çıkartıyor.
Analitik çözümleri indirmek için:
Basit Eğilme - Gerilme & Deplasman Excel Hesaplamaları Tıkla İndir
Bu programlara nedense hala güvenemiyor. Şimdilik sadece dersleri geçmemizi sağlıyor. :)
Neyse umudum hala var. :)
Kalın Sağlıcakla…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder