30 Aralık 2014 Salı

Dizüstü Bilgisayar Tasarımı - SolidWORKS

Herkese Merhabalar

Her gün düzenli olarak paylaşmaya çalıştığım ücretsiz tasarımlardan bugünkü tasarımımız bir dizüstü bilgisayar tasarımı.

Son derece güzel çizilmiş ve kapağı kapatılabilir bir şekilde montaj ilişkilendirmesi yapılmış. Render alınarak çeşitli çalışmalarda kullanılabilir.

İndirmek için tıkla!

Bir başka yazıda görüşmek üzere...
Kalın Sağlıcakla

29 Aralık 2014 Pazartesi

Ekskavatör Tasarımı - SolidWORKS

Herkese Merhabalar

Ücretsiz tasarım paylaşmaya devam ediyorum. Bu kez sırada çok şık tasarlanmış bir Ekskavatör (excavator) var. Bütün partlar değiştirmeye açık. Yalnız ilişkiler sabit verilmiş. Montaj hareket etmiyor. Dilerseniz baştan ilişkilendirmeleri yaparak sistemi hareketli yapabilirsiniz.


Ayrıca bir konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum; burada ücretsiz paylaştığım çizimler bana ait değil zaten o yüzden ücretsiz :). Ücretli çizimlere ve diğer digital materyallere buradan ulaşabilirsiniz.

İndirmek için tıkla!

Bir başka yazıda görüşmek üzere...
Kalın Sağlıcakla

26 Aralık 2014 Cuma

Masa Tipi Matkap Tasarımı - SolidWORKS


Herkese Merhaba

Bu yazımda dosyalarımın arasından çıkan bir masa tipi matkap tasarımını paylaşmak istiyorum. Part dosyaları değiştirmeye açık. Eklemeler ve çıkarmalar yapılabilir geliştirilebilir. Birimler inch ona dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Ayrıca PyroTech bünyesinde kullandığımız bir başka benzer ürünün görselini de ekledim.

İndirmek için tıkla!

Bir başka yazıda görüşmek üzere.
Kalın Sağlıcakla...

25 Aralık 2014 Perşembe

Bisiklet Tasarımı - SolidWORKS

Herkese Merhaba,

Okul yıllarında tez çalışması için internetten edindiğim bir bisiklet tasarımını full paket paylaşmak istiyorum. Part dosyaları değiştirmeye açık. Ayrıca montaj dosyasın da pedal ve tekerlek ilişkisi yapılmış durumda.

Eklemeler ve çıkarmalar yapılabilir ayrıca kısım kısım kullanılabilir zira biz tezimizde tekerlekleri kullanmıştık :).




İndirmek için tıkla!

Bir başka yazıda görüşmek üzere.
Kalın sağlıcakla...

11 Aralık 2014 Perşembe

PyroTech - Bağlantı Elemanları Sektöründe Soğuk Şekillendirme Esasları ve Proses Tasarımı Eğitimi

Herkese Merhabalar

Değerli meslektaşımız Orkun TUNEL' in 3 günlük düzenlenen "Bağlantı Elemanları Sektöründe Soğuk Şekillendirme Esasları ve Proses Tasarımı Eğitimi" sona erdi.

Meslek hayatında kesinlikle kullanacağı bir çok konuya değindiğimizi ve civata, pim, perçin, vida gibi bağlantı elemanlarının imalatına ve tasarımına farklı bir bakış açısı getirdiğimizi düşünüyoruz.





PyroTech bünyesinde verdiğimiz eğitimde;
  • Tek ve çok istasyon makinaların çalışma prensiblerini
  • Armudi, redüksiyon, ekstrüzyon, uç sivriltme ve kafa dövme gibi proseslerin tasarımsal mantığını ve matematiksel hesaplamalarını
  • İstasyon aşaması tasarımlarını ve hacimsel hesaplamaların önemini
  • Özel imalatlar için irdelenmesi gereken kriterleri
  • Wolfram-Carbide (elmas) kalıpların prosese göre tasarımlarını
  • Matris ve Çekiç kalıpların tasarımlarını
  • Tasarım öncesinde dikkat edilmesi gereken hususları (sürücü vals, tel çapı, transfer parmak kapma zamanlamaları, yaylı olması gereken kalıplar vb.)
  • Sonlu elemanlar yöntemlerinin soğuk şekillendirmedeki önemini
  • Flambaj, kalıp şişme payları ve kalıp doldurmama gibi durumları
  • Üretim takibi hususlarını ve üretim arttırma yöntemlerini
konuştuk, istişare ettik.

Orkun'a meslek hayatının geri kalan kısmında başarılar diliyoruz :)

Siz de Bağlantı Elemanları Sektöründe Soğuk Şekillendirme Prensibleri üzerine eğitim almak isterseniz, bizim ile irtibata geçebilirsiniz.

İrtibat e-mail: pyrotech@outlook.com.tr
                    : anilavcioglu@hotmail.com

Bir başka yazıda görüşmek üzere,
Kalın Sağlıcakla...

28 Kasım 2014 Cuma

JimmyCam Tasarımının 4 Yıllık Süreci

Herkese Merhaba,
Bu yazımda ev yapımı jimmy jib modelim olan JimmyCam için şimdiye kadar yaptığım tasarımları paylaşacağım.


#1 - JimmyCam 2010 - İç İçe Geçebilen Ahşap Tasarım














#2 - JimmyCam 2011 - Paralelogram Tasarım (Camera Crane)












 #3 - JimmyCam 2012 - Dikdörtgen Demir Profil Tasarım











#4 - JimmyCam 2013-2014 - Dairesel Aluminyum Profil Final Tasarım ve Üretim









Yıllarca çizip çizip değiştirdiğim ve en son JimmyCam ismiyle ürettimini yaptığım ev yapımı jimmy jib modelimin tasarım aşamalarını görmüş oldunuz. :)
Bir başka yazımda görüşmek üzere...

5 Mayıs 2014 Pazartesi

PyroTech - Bağlantı Elemanları Üreten Firmaların Çözüm Ortağı

Herkese Merhaba!

PyroTech kalıp üretimine ve mühendislik desteğine başlıyor. Değerli abim ve meslektaşım Z. İbrahim PİRBUDAK meslekteki tecrübelerini PyroTech çatısı altında mühendislik yaklaşımıyla sağlıklı ve uzun ömürlü kalıplar üreterek ve müşteri firmaların makinalarına tam uyumlu özel imalat (civata, pim, perçin vs.) tasarımları yaparak aktarmayı planlıyor.

Bağlantı elemanları üreten firmaların çözüm ortağı olmayı hedefleyen PyroTech'de ben de asker dönüşü yerimi alacağım.

PyroTech genel olarak;
  • Soğuk ve sıcak dövme prosesleri için kalıp ihtiyacını karşılamayı
  • Piyasada karadüzen giden bir imalat anlayışına mühendislik bakış açısını getirmeyi
  • Firmaların hızlı ve kaliteli kalıp tedariğini sağlamayı
  • Soğuk şekillendirme prensibleriyle setup zamanlarını minimuma indirip firmaların üretimini arttırmayı
planlıyor. Daha fazla bilgiye ilerleyen aşamalarda PyroTech linkinden ulaşabilirsiniz.

PyroTech Tanıtım Videosu



Bir başka yazıda görüşmek üzere...
Kalın Sağlıcakla.

5 Nisan 2014 Cumartesi

Civata Üretimi Hakkında

Herkese Merhaba!
Bu yazımda size civata üretimi nasıl yapılır ondan bahsetmek istiyorum. Öncelikle civata nedir ona bakalım.

Cıvata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanıdır. Genellikle somun ile birlikte kullanılır. Kelime kökü İtalyanca “Giaveta” sözcüğünden gelmekte olup, ilk kullanılışı M. Ö. 1. yüzyıla dayanmaktadır. Antik çağlarda silindirin üzerine tel sarılarak lehimlendi ve ilk dişli bağlantılar kullanılmaya başlandı. M.Ö. 250 yıllarında Arşimet vidası su taşımada kullanıldı. Gerçekte İskenderiyeli Heron tarafından M.Ö. 1. yüzyılda bulunmuş olan vida, o zamanlardan itibaren cerrahi aletlerde kullanıldı. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
(KAYNAK: Vikipedi) 

Gördüğünüz gibi civata uzun süredir insanoğlunun hayatında ve uzun yıllar da olacak. Peki civata nasıl üretilir, civatanın öyküsü nasıl başlar nasıl biter biraz da ondan bahsedeyim.

Öncelikle civata genel olarak çelik malzemeden yapılır. Bunun dışında Demir, Aluminium, Titanium gibi malzemelerden de üretilir. Ben çelik civataların nasıl üretildiğinden bahsedeceğim.

1 - Hammadde Hazırlanışı
Civata hammaddesi çelikler (19MnB4 - 20MnB4 - 27MnB4 - 41Cr4 vb.) çelik satıcılarından tavlı ya da tavsiz olarak belirli çaplarda filmaşin (sarım tel) olarak sipariş edilir. Gelen hammaddenin genelde üzeri tufallı (paslı, kirli) geldiği için ya da bekletildiğinden yüzey kalitesi bozulduğu için imalata uygun hale getirilmesi gerekir. Hammaddeler asit havuzlarına sokularak üzerindeki pisliklerden arındırılır. Daha sonra fosfat banyosuna sokularak sürtünme katsayısısı düşürülür. Bunun amacı civata dövülürken kalıplara zarar vermemek ve dövme işlemini rahat gerçekleştirmektir.

2 - Tel Çekme
Hiçbir hammadde tel çekme işlemi yapılmadan dövme işlemi için makinaya verilmez. Tel çekme işleminin amacı genelde tam sayı ya da buçuklu olarak gelen hammaddenin çapını tasarımda belirlenen tel çapına indirmektir. Ayrıca tel çekme işlemi ile filmaşin malzemesi doğrultularak düzenli olarak sarılır.

3 - Pressleme
Filmaşin hammadde makinada kesilip kalıplara girip çıkarak yarı mamüle dönüşür. Burada diş açılacak çap daha önce belirlenmiş diş ovalama çapı toleranslarında olmalıdır. Aksi takdirde bir sonraki prosesde diş açıldıktan sonra istenen diş toleransları elde edilemez ve bu bağlantı yapılacağı zaman civatanın somunu ya da somunun civatayı sıyırmasına neden olur. Müşterinin istediği bütün ölçüler bu aşamada sağlanır.

4 - Diş Açma
Diş açma; cranck - biyel mekanizması ile çalışan üzerinde civataya uygun 2 adet diş tarağı bulunan diş açma makinalarında yapılır. Bu prosese ovalama denir. Diş açılan civatalar ısıl işlem fırınına alınır.

5 - Isıl İşlem
İçerisinde C, Mn ve B bulunan çelikler ısıl işlem sırasında kafes yapısı değiştirilip yağda soğutularak sertleştirilir. Fazla sertlik alan civatalar için temperleme işlemi (gerilme giderme tavlaması) uygulanarak gevrekliği alınır.

6 - Kaplama
Müşteri isteği üzerine civatalara Cr+3, Cr+6, Geomet gibi kaplamalar yapılarak estetik bir görünüş ve korozyona karşı koruma sağlanmış olur. Kullanılacağı yerde estetik önemli değilse ya da dış etkenler çok güçlü değil ise kaplama yapılmadan fırından çıktığı gibi de müşteriye yollanabilir.

7 - Paketleme
Fırından çıkan son mamül ya da kaplamadan çıkan son mamülün kilogram (büyük ise adet) bazında ambalajlanması prosesidir.

Yukarında anlattıklarımın birçoğunu bu videoyu izleyerek görebilirsiniz.



Bu videoda civataların uç sivriltmeleri ayrı bir makinada yapılıyor. Aslında kalıpta bunu çözmek mümkün ve çok daha mantıklı. Videodaki gösterilen uç sivriltme yapma mantığı ancak Dog Point dediğimiz yapıya sahip özel imalatlarda uygulanmalı. Aksi takdirde her civatayı ayrıca uç sivriltme makinasına sokmak büyük külfettir. Zaman, para ve iş kaybıdır. Kalıpta rahatlıkla yapılabilir.

Yukarında saydığım işlemlerin dışında ayrıca benim alanım olan Proses ve Kalıp Tasarımı vardır ki Pressleme ayağının en önemli unsurudur. O yüzden ona ayrıca değinmek istiyorum.

Proses ve Kalıp Tasarımı
Öncelikle pressleme işlemi sırasında civata nasıl şekillenir ondan bahsetmek istiyorum. Videoda da izlediğiniz üzere civata çok istasyonlu makinalarda her istasyonda hesaplanan ölçülere göre şekil alarak ve bir sonraki istasyona transfer edilerek üretilir. Proses ve Kalıp Tasarımı, makinanın sağlıklı çalışarak kalıplara zarar vermeden uzun ömürlü imalat yapabilmesi için çok önemlidir.

Proses ve Kalıp Tasarımında dikkat edilmesi gereken unsurları;
  • İmalatın kaç istasyonda yapılacağının belirlenmesi
  • Uygun tel çapının seçilmesi (Hadde kontrolü)
  • Makina için makas-makas karşılığı, Sürücü vals kontrolü
  • Uygulanacak proseslerin değerlendirilmesi
  • İstasyon aşamaları ve hacimsel hesaplamalar
  • Zorlu bir proses ise simülasyon yapılması
  • Flambaj, şişmeme, istasyonlar arası boşluklar gibi etkenlerin irdelenmesi
  • Elmas ve çelik kalıpları tasarımı
şeklinde genel olarak sıralayabiliriz.

DIN 6921 Flanşlı Civata İçin İstasyon Aşamaları Örneği (5 İstasyon)









İlerleyen zamanlarda civata firmalarına makinalarına uygun özel imalat tasarımı ve kalıp imalatı hizmeti vermeyi planlayan değerli abim Z. İbrahim Pirbudak 'ın üzerinde çalıştığı oluşum ile ilgili bir yazı yazmayı planlıyorum.

Kalın Sağlıcakla...

10 Şubat 2014 Pazartesi

İş Hayatına Mola - Asker Ocağı Merhaba!

Herkese Merhabalar...

Okul sonrası, askerlik öncesi iş tecrübesi öncelikli girdiğim Obel Civata'dan ayrılmış bulunmaktayım. Çalıştığım bu firmada 20 ay boyunca amatörlüğü üzerimden atıp, kendimi geliştirip, bildiklerimin üzerine dağlar koydum. Mezun olduktan sonra öncelikli olarak hedefimin para kazanmak değil iş öğrenmek olduğunu düşündüğümde bu hedefime ulaşmış olduğum için mutluyum. Bu hedefimde bana en büyük desteği veren değerli abim, meslektaşım, Z. İbrahim PİRBUDAK' a da buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Mühendislik bilgilerimizle çok büyük işlerin üstesinden geldik. Mühendislik formülasyonlarını imalata uygulayıp başarılı sonuçlar elde ettik. Zor prosesler tasarladık. Başarılı simülasyonlar yaptık. Denenmemiş prosesler denedik. İmalattaki sorunlara hızlı çözümler getirdik ve en önemlisi bunları yaparken ustalarla, operatörlerle aramızdaki saygı ve sevgiyi kaybetmedik.
İş yaptığımız için çalışanlardan saygı sevgi görürken, yalakalık yada şakşakçılık yapmadığımız için bazı kesimler tarafından sevilemedik :). Karadüzen giden bir işleyişte kimsenin bize ön ayak olmadığı hatta köstek olduğu bir ortamda kendi düzenimizi kurup işlettik, başarılı olduk. Başarılı tasarımlar, zamanında ve sağlıklı kalıp tedariği ile firmayı da belli bir konuma yükselttik. Biz bu kadar emek vermişken bizim görüşlerimiz, fikirlerimiz dikkate alınmayarak kurmuş ve başarılı olarak işletmiş olduğumuz çalışma sistemimiz sekteye uğratıldı ve baltalandı.

Küçük çıkarlar uğruna koca bir emek, bu firmayı bir yerlere getiren bizlerin fikirleri hiçe sayılarak çöpe atıldı. Bu bağlamda kendi emeğimizi kendimiz yıkıp firmadan ayrıldık. Burada yazmayı uygun bulmadığım birçok konunun da bu kararı almamızda etkisi oldu.

Çalıştığımız süre boyunca iyi arkadaşlıklar kurduk, saygıdeğer insanlarla gerek tasarımda gerek üretimde beraber çalıştık. Arkamızda hakkımızda konuşulacak iyi işler bıraktık. O yüzden vicdanen rahatız. Kötü konuşanlar olmayacak mı? Tabii ki olacak ama bunu konuşanlar ya bizim ayrılmamızda etkisi olanlar olacak ya da birilerine yaranmak isteyenler olacaktır.

Özel sektörde işverenlerin çalışmasını beğenmediği işçisini, mühendisini ya da ustasını işten çıkarması ne kadar doğalsa, yönetimi beğenmeyen işçi, mühendis ya da ustanın da  işten ayrılması o kadar doğaldır. 

Bundan sonraki ilk durağım asker ocağı olacağından herhangi bir işe girmeyi düşünmüyorum. Bu süre zarfında burada güzel çalışmalar yayınlamayı düşünüyorum.

Başınız dik durun ve sağlıcakla kalın.