24 Eylül 2017 Pazar

Tevo Tarantula 3D Printer ile Printer Dünyasına Giriş

Herkese Selamlar,

Uzun zamandır yazı yazmıyorum. Her yazıma da bu şekilde başlıyorum ama gerçekten de blog uzun yıllardır açık toplasanız 40-50 arası yazı var ve bunların büyük çoğunluğunu öğrenciyken yazmıştım. O zamanlar blogun isminin Genç Makinacı olmasının sebebi de bu :). Neyse lafı çok fazla uzatmayayım, artık bloguma gereken özeni göstereceğimi buradan belirterek yazıma başlamak istiyorum.

Bu yazımda size 3D printer ile ilgili naçizane bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Bunu da başlıklar şeklinde düzenli bir şekilde yapmak istiyorum. Hadi başlayalım! :)





1-3D Printer Nedir?
Arkadaşlar, 3D printer tasarladığınız herhangi bir şeyi evinizde yapma imkanı veren, sizi sanayilerde süründürmeyen, yüksek paralar harcatmayan benim gibi küçük şeyler tasarlayıp üretmek isteyenler için olmazsa olmaz bir ürün/cihaz/makinedir :). Duygularımı maruz görün ama cidden de bu iş böyle, bir tutku, meditasyon... :).

2-3D Printer Çalışma Mantığı Nasıldır?
3D printerlar, genel olarak filament denen sarım şeklindeki hammaddelerin hot end denen sıcak bir nozuldan eritilmesi ve cihazın bu erittiği malzemeyi tasarımınıza göre step motorlar ile gerekli yerlere akıtması mantığı ile çalışır. 4 tane step motor vardır. Bunların 3 tanesi 3 eksende hareket (ileri-geri, sağ-sol ve yukarı-aşağı) 1 tanesi de malzemenin nozula sürülmesi için kullanılır. Step motorlar nereye ne kadar malzeme akıtması gerektiğini üstündeki anakart ve lcd kart yardımıyla SD kartınıza attığınız g-code yardımıyla sürülür. G-code'u da bilgisayar yazılımları ile sizin tanımladığınız parametreler çerçevesinden oluşturulur.

3-3D Printerda Baskı Nasıl Alınır?
Öncelikle bildiğim kadarıyla farklı makine dilleri var. Öncelikle makinenizin nasıl bir dil kullandığını bilmelisiniz. Mesela ben Tevo Tarantula Prusa i3 kullanıyorum ve makine dili Reprap olarak geçiyor.
Bunu bildikten sonra Cura, Slic3r ve Repetier-Host gibi programlar ile g-code oluşturabilirsiniz. Bunun ile ilgili başka bir yazıda detaylı bir anlatım yapacağım.

4-3D Printerda Basabileceğim Parçaları Nereden Bulabilirim?
  • Kendiniz çizebilirsiniz.
  • Thingiverse'den indirebilirsiniz.
5-3D Printer'ı Nereden Satın Alabilirim?
  • Türkiyede birkaç satıcı var. Googledan araştırmanızı tavsiye ederim.
  • Aliexpress'te çok daha fazla çeşit mevcut, gümrük vergisi ödenerek alınabilir ki ben öyle yaptım. :)
Biliyorum çok özet bir yazı oldu ama ilerleyen yazılarda daha ayrıntı olarak bu başlıklara değineceğim. Özellikle baskı alma konusuna.

Bir başka yazıda görüşmek üzere.
Kalın Sağlıcakla.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder