22 Aralık 2010 Çarşamba

Basınçlı Kap (Tasarım & Analiz)

Herkese Selamlar

Makina Elemanları I dersi ödevi olarak hazırladığım basınçlı kap projemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Burada vereceğim bilgiler tamamen böyle bir proje için yapılması gereken genel hatları kapsıyor. Bu iş çok ciddi detayları olan, kapsamlı, standartlara uyularak yapılması gereken ve piyasanın iyice araştırılmasını gerektiren bir iştir.

Kısaca, makina müh. öğrencisiyken genel bilgi edinin diye paylaşıyorum. Zaten olur da mezun olduktan sonra bu işi yapan bir firmada çalışırsanız o zaman detayını uygulayarak, görerek öğrenirsiniz :)

Sırayla Yapılması Gerekenler
  • Malzemeyi belirleme (Düşük karbonlu çelikler, kaynak kalitesi için)
  • Cidar kalınlığını hesaplama (Kaynak faktörü 0,85 ve ya 0,9 Emniyet faktörü=3.2 alınmalı)
  • İstenen hacme göre çap belirleme
  • Gövde ve yan kapakları tasarlama (Piyasa standartlarına uygun yapılmalı)
  • Giriş, çıkış ve nozulları tasarlama (Piyasa standartlarına uygun yapılmalı)
  • Analiz yapma ve gerilmenin fazla olduğu yerlerde tasarımı düzeltme
Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da kaynak konstrüksiyon ilkeleridir.
  • Kaynaklar üst üste binmemeli
  • Kritik yerlere kaynak çekilmemelidir.
Ayrıca Mustafa AKKURT'un "Makina Elemanları Çözümlü Sorular" kitabında basınç altındaki civata-somun ile birleştirilmiş kapaklar ile ilgili örnek sorular var. Bu örnekler sayesinde civata sayısının belirleyip kullanmanız gereken civata çapını ya da kullanacağınız civata çapını belirleyip o basınç altında kaç tane civata kullanmanız gerektiğini de bulabilirsiniz. Bu bahsettiklerim slaytlarda ve katı modellerde mevcut değil ne yazık ki. :)

Genel Görünüm.........................................................SolidWorks'te 8 MPa Basıncının Uygulanması


Oluşan Gerilemeler (SolidWorks)................................ Oluşan Gerilmeler (Ansys)




Kalın Sağlıcakla!

8 yorum:

  1. slaytı indiremiyorum. link açılmıyo. bir de ansys analizi esnasında izlediğiniz adımları paylaşır mısınız. solidde çizmeden direk olarak kesit alarak ve et kalınlığı verrek cidarlardaki basınç analizini yapamazmıyız ansyste. teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Bu çalışmayı bir buçuk sene önce yaptığım için ansysde nasıl yaptığımı pek hatırlamıyorum sanırım orada yüzeyleri transparan yapıp analizini öyle yapmıştım.

    YanıtlaSil
  3. merhaba, slatyi bende indiremiyorum, ansys te adimlari hatirlayabildigin kadar yazabilir misin?, simdiden tessekurler

    YanıtlaSil
  4. bu projeye nasıl ulaşabilirim çok acil lazım!!!

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Anıl Bey,
    Aynı analizi bir katman düşük karbonlu çelik, bir katman FRP bir katman da Carbon-fiber mazlemeden yaparsak yükü sadece iç tabakaya uygulamamız yeterli olacak mıdır? Ya da bu tasarımın analizini yaparken dikkat etmemiz gereken unsurlar nelerdir?
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, iç yüzeylerin tamamını seçip basınç değeri girerek analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bahsettiğiniz malzemelerin basınç uygulama analiz olarak çok sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Analizlerde mesh yapısını fazla tutarak ve gerekli fixleri atayarak analizlerinizi yaptığınızda SolidWORKS size değerleri sıkıntısızca verecektir. Dikkat etmeniz gereken tek konu bütün iç yüzeyleri seçmek olacaktır.

      Sil
  6. Merhabalar ; depolama tankı duvar et kalınlığı hesaplaması yapmam gerekiyor. yardımcı olabilecekler var mıdır acaba ? !!!!!!

    YanıtlaSil
  7. merhaba istanbul sancaktepedeki mühendislik ofisimize proje ve dizayn mühendisleir alınacaktır
    +90 507 313 5017 / halildeniz@halildeniz.com.tr

    YanıtlaSil