10 Kasım 2013 Pazar

JimmyCam - Alternatif Kamera Hareket Sistemi

Herkese Merhaba...
Öncelikle bu yazıyı okuyorsanız, çalışmalarınızda tripot ile bir yere kadar geldiniz, artık bir Jimmy Jib'e ihtiyaç duymaya başladınız ve kendinize "en basit şekilde nasıl bir Jimmy Jib (veya Camera Crane) yapabilirim?" ya da "ucuz ve işimi görebilecek bir Jimmy Jib'i nereden temin edebilirim?" gibi sorular sorarak, Youtube ve Google'da araştırmalarınızla bu bloga kadar geldiniz...


Ben diğer blog ve ya sitelerden farklı olarak bu blogda size projelerinizde büyük yardımı olacağını düşündüğüm tasarımım JimmyCam' i soru-cevap şeklinde anlatmaya çalışacağım. 
Bakalım ihtiyaçlarınıza yanıt bulabilecek misiniz?

JimmyCam Nedir?  
JimmyCam için en basit şekilde "bir kamera kaldıracı" diyebiliriz. 
Bir "Camera Crane" ya da "Jimmy Jib" değildir. Çünkü Camera Crane dediğimiz tasarımda kamera sehpası hareket etmez. Kamera sehpası sürekli bir profil bağlantı ile şaseye mafsallıdır. Bu tasarımdan dolayı kameraya sadece aşağı-yukarı hareket verilebilir. Jimmy Jib'de ise durum daha farklıdır. Kamera sehpası kendi etrafına her yönde dönebilir.
JimmyCam ise bu iki tasarımın sentezlenmesinden oluşmuştur. Kamera hem kendi etrafında (Sadece bir eksende) dönebilir hem de yukarı-aşağı hareket ile kameraya irtifa kazandırılabilir. 
Ayrıca bu üç tasarım da göbekteki rulmanlı yapıları sayesinde komple kendi etraflarında 360º dönebilir.

JimmyCam Teknik Özellikleri Nelerdir?
1. Max. Yükselme: 4.1 metre
2. Ayaklık İçin Max. Taşıyabileceği Yük: 60 kg 
3. Hareket Sistemi: 
     Yukarı-Aşağı ile 4 m Yükselip Alçalabilme
     Kendi Etrafında 360º Dönebilme 
     Kamera Sehpası İçin Min. 270º Kendi Etrafında Dönebilme
4. Kurulum Süresi: 7 Dk.
5. Toplam Ağırlık: Yaklaşık 15 kg (5.5 Kg Dengeleme Ağırlıkları Dahil)

SolidWORKS Çizimleri + Mukavemet Hesaplama Excel Dosyası
Fiyat: 100 TL
Digital Ortamda Satın Almak İçin Mesaj Atınız.

Ürün Görselleri










Tasarım Görselleri
 




JimmyCam; sınırlı imkanlarla, özellikle amatör ruhlu yönetmenler, kurgucular ile Radyo Televizyon ve Sinema öğrencilerine hitaben yapılmıştır. 

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;
1-) Tasarım Handycam kameralar, DSLR fotoğraf makinaları ve max. 1,5 kg civarına kadar kameralar için idealdir. Yük taşıma konusunda sıkıntısı yoktur fakat fazla yükten dolayı tasarımda ilerleyen aşamalarda sıkıntı oluşabilir. Full HD ve hafif digital kameralar için üretilmiştir.
2-) JimmyCam, kullanacak olan operatörün yeteneğiyle ancak sağlıklı sonuçlar verir. Kullanırken ivmeli hareketlerde yumuşak geçişler yapmalı ve JimmyCam'i sarsmamalısınız. Yoksa kaliteli videolar çekemezsiniz.
3-) Tilt kolu hassas kullanılmalıdır ve yumuşak geçiş yapmaya özen gösterilmelidir.
4-) Çelik kablolarda gerdirmeler mevcuttur. Ağır kameralarda gerdirmeleri daha çok sıkmalısınız. Özellikle tilt kolunda fazla gerilme oluşturarak kameranın kasnağı kaydırmasını engelleyebilirsiniz.
5-) Ürünün dengelemesini çok iyi yaparsanız, ekstra güç harcamadan dengeli ve kaliteli görüntüler alırsınız. Aksi halde görüntü çekerken kasıldığınız için kamera hareketleri düzgün olmayacaktır.
6-) Ürün için monitör koyarak aldığınız görüntüleri daha rahat kontrol edebilirsiniz. Moment bağlantı noktasında bunun için açılmış bir delik mevcuttur. Kullanmak isterseniz monitörünüzü o deliğe bir panel ile bağlayabilirsiniz. 


Kalın Sağlıcakla...

7 Şubat 2013 Perşembe

M10x1.50x35.00 Flanşlı Kademeli Özel Civata Tasarımı, İmalatı ve Simulasyonu

Herkese Selamlar!

Tasarım Baş Müh. Zeki İbrahim PİRBUDAK' ın civata istasyon aşamaları ve elmas kalıplarını tasarladığı  benim de simufact.forming de analizini yaptığım bu civatanın simulasyon sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; Bu civata 5 istasyonda şekilleniyor ve tasarım yaklaşık 60 parçadan (elmas kalıplar, ejektörler, itici pimler, kovanlar, beslemeler, takozlar vb.) oluşuyor. Ve kalıplar gelip de tasarımı toparladığımız zaman civata, revizyonsuz, 2 saatlik bir ayarla meydana çıktı. Bu özel bir tasarım için gerçekten mükemmel bir zamanlama. Revizyonsuz olması da işin içindeki mühendisliğin kalitesini ortaya koyuyor.

Bir de simulasyonsuz İbrahim abimin prosesleri analizlemesi ayrıca takdirlik. Simulasyonu civata basıldıktan sonra yaptım. Nasıl şekillendiğini görmek istedim ve gerçekten çok başarılı bir simulasyon çalışması ortaya çıktı. Makinada civata nasıl 2 saatte ortaya çıktıysa, simulasyonda da uğraştırmadan 4 saatlik bir tasarım ve analizlemenin ardından civata şekillendi.

Simufact çıktılarına bir göz atalım.

Civata İstasyon Aşamaları
1. İstasyon = Ekstrüzyon
2. İstasyon = Redüksiyon
3. İstasyon = Pimle Kalıp İçinde Şişirme
4. İstasyon = Yukarı Redüksiyonlama
5. İstasyon = Kafa Dövme ve Uç Sivriltme










Pressin katologdan baktığımız tonajı 140 ton. Bu tasarımda 5 istasyon için gerekli toplam tonaj ise simufact çıktılarına göre toplam 100,8 ton. Bu da civatanın bu pressde basılabileceğini gösteriyor ki basıldığını söylemiştim :)

Ayrıca 4. istasyonda yukarı redüksiyonlama yaparken malzemedeki hız farkından dolayı kafada ufak önemsiz bir boşluk oluşuyor. 5. istasyonda ise bu boşluk kafa döverken eziliyor ama tam anlamıyla değil. İmalattan çıkan civata ile simulasyondan çıkan civatanın üst kısmında bu boşluğu görebiliyoruz. Bu da simulasyonun ne kadar gerçekçi sonuçlar çıkardığının bir ispatı. Resimlerden siyah daire içerisinde alınan kısımları inceleyebilirsiniz.

 İmalatta Ezilemeyen Kısım.................................................................Simulasyonda Ezilemeyen Kısım












 İmalattan................................................ ............................................Simulasyondan











Civatanın Son Hali











Pimin kafa döverken ezemediği ve kafada bıraktığı boşluk ile simulasyonda oluşan boşluk yapısına baktığımız zaman simufact.forming yazılımının kalitesini görebiliyoruz. Onca zaman sonlu eleman programlarıyla analizler yaptım ama simufact gerçekten çok kaliteli sonuçlar veriyor. Tabii proses parametrelerini doğru girdiğiniz sürece :)

Bir başka yazıda görüşmek üzere...
Kalın Sağlıcakla...

3 Şubat 2013 Pazar

M8 x 20 Özel Flanşlı Tırtırlı Civata Simulasyonun İmalat ile Karşılaştırılması

 Herkese Selamlar

Tasarım Baş Müh. Zeki İbrahim PİRBUDAK' ın civata istasyon aşamaları ve elmas kalıplarını tasarladığı  benim de simufact.forming de analizini yaptığım bu civatanın simulasyon sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.





Civata 3 istasyonda şekilleniyor ve son istasyon
  • Punch
  • Kafa Dövme
  • Uç Sivriltme  
proseslerini kapsıyor.

Civata geçenlerde basıldı ve simufact'in deneme sürümünde simulasyon yaparken oluşan bir hatayı imalatta görme şansımız oldu. Müşteri isteği üzerine düz punch ile imalat yaparken punch anahtar ağzı ölçüsü, maksimum tolerans dışında bir değere çıktı. Biz de punchın ağzına biraz açı vermek zorunda kaldık. İmalatı öyle gerçekleştirdik.

Simulasyon yaparken de punch aynı şekilde malzemede düzensiz akmaya ve katlanmaya sebep olmuştu. Bu nedenle program hata verip yarıda simulasyonu kesiyordu. Programın çözümlemeyi bitirmesi için punch ın ağzına açı vermiştim.

Bilgisayarda yaptığım bu düzenlemeyle mesh yapısını çözümlü hale getirmem ile imalatta aynı mantığın uygulanması üstüste güzel denk geldi :) Aşağıda bahsettiğim durum ile ilgili simulasyon adımları var.

Düz Punch ............................................................................... Açılı Punch









Bir başka yazıda görüşmek üzere...

Kalın Sağlıcakla...