7 Şubat 2013 Perşembe

M10x1.50x35.00 Flanşlı Kademeli Özel Civata Tasarımı, İmalatı ve Simulasyonu

Herkese Selamlar!

Tasarım Baş Müh. Zeki İbrahim PİRBUDAK' ın civata istasyon aşamaları ve elmas kalıplarını tasarladığı  benim de simufact.forming de analizini yaptığım bu civatanın simulasyon sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; Bu civata 5 istasyonda şekilleniyor ve tasarım yaklaşık 60 parçadan (elmas kalıplar, ejektörler, itici pimler, kovanlar, beslemeler, takozlar vb.) oluşuyor. Ve kalıplar gelip de tasarımı toparladığımız zaman civata, revizyonsuz, 2 saatlik bir ayarla meydana çıktı. Bu özel bir tasarım için gerçekten mükemmel bir zamanlama. Revizyonsuz olması da işin içindeki mühendisliğin kalitesini ortaya koyuyor.

Bir de simulasyonsuz İbrahim abimin prosesleri analizlemesi ayrıca takdirlik. Simulasyonu civata basıldıktan sonra yaptım. Nasıl şekillendiğini görmek istedim ve gerçekten çok başarılı bir simulasyon çalışması ortaya çıktı. Makinada civata nasıl 2 saatte ortaya çıktıysa, simulasyonda da uğraştırmadan 4 saatlik bir tasarım ve analizlemenin ardından civata şekillendi.

Simufact çıktılarına bir göz atalım.

Civata İstasyon Aşamaları
1. İstasyon = Ekstrüzyon
2. İstasyon = Redüksiyon
3. İstasyon = Pimle Kalıp İçinde Şişirme
4. İstasyon = Yukarı Redüksiyonlama
5. İstasyon = Kafa Dövme ve Uç Sivriltme










Pressin katologdan baktığımız tonajı 140 ton. Bu tasarımda 5 istasyon için gerekli toplam tonaj ise simufact çıktılarına göre toplam 100,8 ton. Bu da civatanın bu pressde basılabileceğini gösteriyor ki basıldığını söylemiştim :)

Ayrıca 4. istasyonda yukarı redüksiyonlama yaparken malzemedeki hız farkından dolayı kafada ufak önemsiz bir boşluk oluşuyor. 5. istasyonda ise bu boşluk kafa döverken eziliyor ama tam anlamıyla değil. İmalattan çıkan civata ile simulasyondan çıkan civatanın üst kısmında bu boşluğu görebiliyoruz. Bu da simulasyonun ne kadar gerçekçi sonuçlar çıkardığının bir ispatı. Resimlerden siyah daire içerisinde alınan kısımları inceleyebilirsiniz.

 İmalatta Ezilemeyen Kısım.................................................................Simulasyonda Ezilemeyen Kısım












 İmalattan................................................ ............................................Simulasyondan











Civatanın Son Hali











Pimin kafa döverken ezemediği ve kafada bıraktığı boşluk ile simulasyonda oluşan boşluk yapısına baktığımız zaman simufact.forming yazılımının kalitesini görebiliyoruz. Onca zaman sonlu eleman programlarıyla analizler yaptım ama simufact gerçekten çok kaliteli sonuçlar veriyor. Tabii proses parametrelerini doğru girdiğiniz sürece :)

Bir başka yazıda görüşmek üzere...
Kalın Sağlıcakla...

1 yorum:

  1. Selamun aleykum kardeşim tel no verirmisin yada mesaj atarmısın 5415537728

    YanıtlaSil