31 Aralık 2012 Pazartesi

Altıköşe Civata Son İstasyon Kesme Simulasyonu

Herkese Selamlar!

Altıköşe civata üretiminde, son istasyonda yapılan kesme işlemi simulasyonunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Civata ilk 3 istasyonda redüksiyon, armudi ve kafa dövme işlemleriyle plastik deformasyona uğrarken son istasyonda kesilerek son şeklini alıyor.

Kesme istasyonundaki amaçlarımızı;
  • SW anahtar ağzı ölçüsünün düzgün bir şekilde elde edilmek istenmesi
  • Kalıp içerisinde dövülmesinin zor bir proses olması
  • SW kesme bıçağı maliyetinin kalıp maliyetinden daha az olması
  • Kalıp içerisinde dolmama gibi durumların ortadan kaldırılması
şeklinde sıralayabiliriz.

Kesme işlemi matematiksel olarak bilgisayar tarafından modellenmesi güç bir prosestir. Nedeni; bilgisayar, iş parçasına atadığı "mesh" olarak isimlendirilen matematiksel ağ üzerinden işlem yapar ve kesme işlemi matematiksel ağın parçalanması anlamına gelir. Bu durumda da program sürekli fonksiyonları, türevlerini ve integrallerini göremeyeceği için hata verebilir. Bu proses simufact.forming altyapısında  matematiksel ağ bozulmadan; sıyırma işlemi ve dövme işlemi kombinasyonu ile oluşturarak simule edilmiş. Matematiksel ağı bozmamak içinde parçayı tam kesmeden 0,10 mm kalacak şekilde sonlandırdım. Aşağıda imalattan çıkan kesme işlemi sonrası malzemeyi görebilirsiniz.

Simulasyondaki Çapak ......................................................................... Gerçek Çapak










Gerçek çapakta malzemenin kuvvet altındaki davranışı sonucu oluşan yırtılmaları görebiliyoruz. Bunun simulasyonda çıkmamasının sebebi bahsettiğim matematiksel sürekliliğin program tarafından korunmaya çalışması olarak yorumlayabiliriz. Matematiksel süreklilik kavramının korunmadığı simulasyon örneklerini de görme şansım olmuştu. İleride nasıl yapabileceğim ile ilgili bilgi sahibi olduğumda onunla ilgili de bir analiz paylaşmayı düşünüyorum.

Malzemedeki aşırı yükten kaynaklı çatlamaları ve yırtılmaları basit analizlerle elde edemeyeceğimizi bu analizde görmüş olduk. Ama elde etmek istediğimiz düzgün bir anahtar ağzı yapısıydı ve bunu da elde etmiş görünüyoruz. Çapağın durumu bizim için o kadar da önemli değil :)

Başka bir analizde görüşmek üzere...

Kalın Sağlıcakla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder